TÜRKİYE TURİZM HABERLERİ

  

TÜRKİYEDEN TURİZM HABERLERİ

Talep arttı... İstanbul'a ek sefer koydu

Rus havayolu şirketi artan talep nedeniyle İstanbul'a ek seferlere başlayacak. Rus havayolu şirketi Red Wings, artan talep nedeniyle Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’den İstanbul’a ek seferlere başlayacağını duyurdu. Şirketin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, Mahaçkale Uluslararası Havalimanı’ndan halihazırda İstanbul seferlerinin pazartesi ve cuma günleri haftalık olarak gerçekleştirildiği hatırlatılırken, İstanbul yönüne artan talepler nedeniyle 29 Nisan’dan itibaren cuma günleri için ek sefer düzenleneceği vurgulandı.

Mahaçkale’den İstanbul’a uçuş süresi 3 saat 5 dakika olarak bildirilirken, ters yönde uçuş süresinin ise 2 saat 35 dakika olacağı, biletlerin Mahaçkale Havalimanı’ndaki Red Wings bilet gişesinden ve şirketin internet sitesinde satın alınabileceği eklendi. Dağıstan’daki tek havaalanı olan Mahaçkale Havalimanı, 2014 yılında pistin yeniden inşasından sonra yolcu trafiğini artırırken, iç hat uçuşlarında kapasitesini saatte 200 yolcuya, uluslararası uçuşlarda ise 60 yolcuya ulaştırdı. Mahaçkale Havalimanı’ndan Moskova, St. Petersburg, Nizhny Novgorod, Ekaterinburg, Soçi, Mineralnye Vody, Surgut, Chelyabinsk, Kazan, Novosibirsk, Novy Urengoy’a seferler düzenlenirken, dış hatlarda Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye’ye seferler gerçekleştiriliyor.

Ünlü oteller zinciri Rus turistleri kabul etmeyecek

Dünyaca ünlü otel zinciri bundan sonra Rus turist rezervasyonu almayacağını açıkladı. Ruslar arasında popüler olan Birleşik Arap Emirlikleri, Dominik Cumhuriyeti, Maldivler ve Sri Lanka'da otelleri faaliyet gösteren İspanyol zincir RIU Hotels & Resorts, 13 Nisan'dan itibaren Rus pazarıyla çalışmayı bıraktı. Otel zincirinin aldığı karara göre 13 Nisan'dan bir sonraki duyuruya kadar Rusya'dan yeni rezervasyonlar kabul edilmeyecek.

Rus tur operatörlerinden tepki: İnsan haklarına aykırı!
Rus tur operatörleri RIU'nun kararına tepki gösterdi. RIU'ya toplu bir şekilde mektup yazan operatörler şu ifadeleri kullandı: " RIU Hotels markasının Rusya pazarına yönelik adımını modern dünyada kabul edilemez buluyoruz. Bu tür eylemler, vatandaşlığa dayalı eşitlik ve insan onuruna saygı ilkelerini ihlal etmekte ve Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi gibi birçok uluslararası sözleşme ve yasanın haklarını ihlal etmektedir. RUI ve Rusya pazarı arasındaki ilişkiler yıllar içinde başarılı bir şekilde gelişti, yüz binlerce turist RIU tatil beldelerini ziyaret etti ve bu tür adımlar geri döndürülemez olabilir ve markanın itibarını olumsuz yönde etkileyebilir. Nihai pozisyonunuzu oluşturmadan önce, işbirliğine, sektöre zarar vermeyecek ve marka ile Rusya pazarı arasındaki ilişkide bir krize yol açmayacak iyi düşünülmüş bir karar vermenizi rica ediyoruz ."

Turizm Bakanı Ersoy Fransız turizmcilerle görüştü

Türkiye ile Fransa arasında turizm hedefleri ve iş birliği konuları ele alındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Fransız Seyahat Şirketleri Birliği (EDV) yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nda (TGA) gerçekleşen toplantıda, Türkiye ile Fransa arasında turizm hedefleri ve iş birliği konuları ele alındı.

EDV Başkanı Jean Pierre Mas, TGA ofisinin, kendileri için İstanbul'da çok güzel bir seyahat düzenlendiği belirterek, "Kültür ve Turizm Bakanlığının kurduğu TGA çok başarılı. Bu sistemin Fransa'da kurulması için tavsiyelerde bulunacağız. Fransa'da uygulanması bizim için önemli." dedi. Mas, Türkiye'nin Fransızların turizm için tercih ettiği ilk 10 destinasyondan biri olduğuna dikkati çekerek, özellikle kısa süreli seyahatlerde İstanbul'un çok fazla tercih edildiğinin altını çizdi. Türkiye'nin Fransa'dan gelecek turist hedefinin 1 milyon olduğuna vurgu yapan Mas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Salgın süreci sebebiyle bu rakamlardan biraz uzaktayız. Son iki senede epey azalmış durumda. Ancak Türkiye kültürü ve gastronomisi gibi öne çıkan yönleriyle bu hedefe ulaşma potansiyeline sahip. Biz de bu hedefe ulaştırmaya çalışacağız. Fransa açısından ise çok uzun zamandır dünyada en çok ziyaret edilen destinasyondu ancak bu konforun üzerine yattı. Biz, Fransa'ya gelen turist sayısını artırmak yerine, turizm gelirini artırmayı hedefliyoruz. Bu alanda çalışmalarımız olacak."

Hedef turist sayısını artırmak
EDV Başkan Yardımcısı Mümtaz Teker de EDV'nin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin muadili bir kurum olduğunu ve turizmle ilgili şirketlerden oluşan 1400 üyesinin bulunduğunu dile getirdi. Özellikle son iki senede salgın sebebiyle aktif rol aldıklarını aktaran Teker, "Fransa devletinden büyük yardımlar almayı başararak birçok acentenin batmasını engelledik. Çalışmalarımız, Fransız hükümetiyle temaslarımızı sürdürerek devam ediyor." diye konuştu.

Teker, TGA ve Paris Turizm Ataşeliğinin daveti üzerine İstanbul'a geldiklerini ve aylık olağan yönetim kurulu toplantılarını İstanbul'da yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Turizmde her pazarın bir bölgesi var. Fransızlar daha çok Ege'ye gelir. Son 5-6 senedir Antalya'ya gelmeye başladılar. Ege sahillerindeki turist ziyaretini artırmak için uçak seferleri, otellerle ilgili gerekenleri yapacağız. Türkiye'ye gelen turisti artırmak için elimizden geleni yapacağız."

Antalya'dan yeni dış hat noktasını açıkladı

Türk Hava Yolları’nın markası Anadolujet, Antalya’dan Almanya’nın Frankfurt şehrine uçuşlara başlayacağını duyurdu. 4 Haziran’da başlayacak olan Antalya-Frankfurt uçuşlarının haftada 3 frekans olarak yapılacağı bildirildi. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri yapılacak olan uçuşların Antalya’dan kalkış saati 16:50 olarak açıklanırken, Frankfurt’tan kalkış saati ise 20:20 olarak planlandı.

'Bazı tarihler için çok az koltuk kaldı'

Rus Tur Operatörlerinin THY ve Pegasus uçaklarıyla düzenledikleri Türkiye turlarına Ruslardan yoğun ilgi var. Tur operatörleri bir sonraki uçuşlar için şimdiden çok az koltuk kaldığını belirtiyor. Tur operatörleri, Türkiye'ye uçuş programlarının başlamasının ardından ilk satışların sonuçlarını ATOR Vestnik ile paylaştı.

Pegas Touristik: Bazı tarihler için birkaç bilet kaldı
PEGAS Touristik yetkilileri Türkiye'ye tur satışlarının arttığını belirterek "Hem rezervasyon değişikliği hem de çok sayıda yeni rezervasyon var" ifadelerini kullandı. Moskova'dan Antalya'ya 15 Nisan'daki uçuşun dolduğunu belirten yetkililer " 16 Nisan'daki kalkış için çok az bilet kaldı. Her gün daha fazla uçuş var, bazı tarihler için kelimenin tam anlamıyla birkaç bilet kaldı ”diyor.

Anex: Türkiye rezervasyonları önümüzdeki 2 aya yoğunlaşıyor
ANEX Tour bir hafta önce Antalya, Dalaman ve Bodrum'a yönelik satışlara başladı. Şirket 12 Nisan'da Pegasus uçaklarıyla Türkiye turlarına başlarken 15 Nisan'da THY ve 19 Nisan'dan itibaren PegasFly uçaklarıyla turlara başlayacak.

ANEX yetkililerinin verdiği bilgiye göre Türkiye yönüne önümüzdeki iki ay için çoğunlukla rezervasyonlar yapıldı. Rusların uzun Mayıs tatili için Antalya'daki çoğu otel özel eğlence programları hazırlıyor. Coral Travel yetkilileri Türkiye için iyi bir rezervasyon dinamiği gördüklerini belirterek " Acentelerimize göre insanlar rahatlamak istiyor ve yaz teklifleriyle ilgileniyorlar” dedi.

FUN&SUN (eski TUI Rusya) yetkililerinin verdiği bilgiye göre ise Türkiye'ye yönelik tatil talebi Mart ayının başına göre arttı. Bu hem yaz sezonunun yaklaşmasından hem de uçuş fırsatlarının genişlemesinden kaynaklanıyor: " Rezervasyonlar arasında hem daha önce iptal edilen seyahatlerin transferleri hem de yeni rezervasyonlar var. Yalnızca Mayıs tatilleri için değil, aynı zamanda Mayıs ve Haziran aylarındaki sonraki varışlar için de artan bir talep var"

FUN&SUN, 12 Nisan'da kayda değer bir rezervasyon aktivasyonu kaydettiklerini söyledi. Moskova'dan Antalya'ya uçuş programı Pegasus Havayolları tarafından 12 Nisan'da başarıyla başlatıldı. FUN&SUN, Pegasus uçaklarından koltuk blokları satın aldı. Tur operatörlerinin Türkiye'de tatil yapmayı tercih eden müşterilerinin tüketici tercihleri değişmedi. Hala yüksek kategorideki otelleri tercih ediyorlar.

Otel ve acentaya 'Erkek müşteri' cezası!

Antalya'da bir otelin, 'tek, ikili ya da üçlü erkek rezervasyonu' kabul etmeme kuralı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'ndan döndü. Antalya'nın Kemer ilçesindeki Lancora Beach Hotel'de 'yalnızca erkeklerden oluşan rezervasyon talebinin kabul edilmediği' gerekçesiyle iki kişinin rezervasyonu iptal edilince, hem Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un şirketi ETS Tur'a, hem de otele para cezası kesildi.

Kredi kartından ödeme yaptı, yalnızca erkeklerden oluşan rezervasyon talebi kabul edilmedi
Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre, Avukat Ferat Çağıl, akademisyen arkadaşı Hasan Onur Akay'la birlikte, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Lancora Beach Hotel'de tatil için rezervasyon yaptırmak istedi. Çağıl ve Akay, otel ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un şirketi ETS Tur üzerinden rezervasyon işlemi yaptı. Otelin internet sitesi üzerinden yapılan rezervasyonda, kredi kartından ödeme yapıldı. Ancak alınan ödeme, kredi kartına iade edildi. ETS Tur ile gerçekleşen görüşmede, otelin yalnızca erkeklerden oluşan rezervasyon talebinin kabul edilmediği belirtildi.

İptal gerekçesi: Kontenjanlar dolu
Otelin internet sitesi üzerinden Akay'ın kredi kartıyla ödemesi yapılarak gerçekleşen rezervasyonun iptalinin ardından Akay'a bir e-posta gönderildi. E-postada rezervasyon iptaline gerekçe olarak kontenjanların dolu olması gösterildi.

Kadın müşterinin rezervasyon talebini kabul etti
Bunun üzerine avukat Çağıl ve akademisyen Akay, bir kadın arkadaşlarından otelden rezervasyon yapmayı denemesini istedi. Aynı otel, aynı tarihlerde yapılan üç kişilik rezervasyon talebini kabul etti. Cinsiyet temelinde ayrımcılığa uğradığını ileri süren Çağıl ve Akay, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvurdu. Çağıl ve Akay'ın başvurusunda manevi tazminat ile uzlaşmanın mümkün olabileceği, aksi halde otele idari para cezası verilmesi talep edildi.

Otel ve ETS'dan savunma
TİHEK'e yapılan başvuru üzerine, otelden ve ETS Tur'dan yazılı görüş alındı. Otel, rezervasyonu kapasite doluluğu nedeniyle alamadıklarını, 2021 yılının ekim ayında rezervasyon yapılabileceği belirterek, cinsiyet ayrımcılığı iddiasını reddetti. ETS Tur ise tesisle ilgili tasarrufta bulunma yetkilerinin olmadığını, otelle yapılan sözleşmede, tek, ikili ya da üçlü erkek rezervasyonun kabul edilmeyeceği maddesinin bulunduğunu ve başka otellerden rezervasyon imkanı olduğunu savundu.

TİHEK'ten otel ve ETS Tur'a 15 bin TL ceza
TİHEK, başvuruyla ilgili 1 Mart'ta yapılan toplantıda kararını verdi. Avukat Ferat Çağıl ve akademisyen Hasan Onur Akay'ın başvurusunda cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmeden TİHEK, otel ve ETS Tur'un 15 bin lira idari para cezasına çarptırılmasına karar verdi. TİHEK'in kararının ardından, başvuruculardan avukat Ferat Çağıl, manevi tazminat davası da açacaklarını belirtti.

İzmir'e sezonun ilk turist kafilesi yarın gelecek

İZMİR'e, 2016 yılından bu yana ilk kruvaziyer gemisi yarın yanaşacak. İlk gemiyi karşılamak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Tunç Soyer limanda olacağı bildirildi. Bu yıl İzmir Limanı'na 34 kruvaziyer gemisinin geleceği belirtildi. İzmir kent ekonomisini canlandıracak kruvaziyerlerin ilki yarın İzmir Limanı'na yanaşacak. İkinci gemi ise 3 Mayıs'ta İzmir'de olacak. Bu yıl İzmir Limanı'na 34 kruvaziyerin geleceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer, "İzmir'e daha fazla kruvaziyerin gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu sayıyı daha da artıracağız" dedi.

İLK GEMİ MİAMİ'DEN YOLA ÇIKTI
23 Mart'ta Miami'den hareket eden bir kruvaziyer firmasına ait gemi Fas, İspanya, İtalya, Malta ve İsrail'e uğradıktan sonra yarın saat 09.00'da İzmir'e yanaşacak. Gemi aynı gün saat 18.00'de İzmir'den ayrılarak İstanbul'a gidecek. İzmir'e 2016 yılından bu yana gelecek ilk kruvaziyer gemisini karşılamak için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de yarın sabah İzmir Limanı'nda olacak. Limanda bando ve zeybek eşliğinde karşılama yapılacak.

İZMİR LİMANI'NDA KARŞILAMA HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle kentteki turizm paydaşlarıyla ortak yürütülen çalışmalar da tamamlanarak İzmir Limanı yeni bir görünüm kazandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından deniz tarafındaki tercihli bordürler yenilendi. 7 bin metrekarelik alanda asfalt serim çalışmaları tamamlandı. Otobüs güzergahı üzerinde yeşil alan çalışmaları yapıldı, bordürler yenilendi. Ana giriş, koridorlar, danışma binası boyandı, otoparktaki ızgaralar temizlendi.

ŞEHİR TURU İMKANI DA SAĞLANDI
Limandaki gümrük alanı İzmir Vakfı tarafından oluşturulan ve İzmir kent kimliğini yansıtan İzmir görselleriyle yenilendi. Turistlerin 'Visit İzmir' uygulamasıyla şehri keşfetmeleri için düzenlenen görseller liman içine ve liman çıkışına yerleştirildi. Gümrük alanında yer alan Turizm Bilgilendirme Ofisi'nde turistlere Turizm Şube Müdürlüğü'nün uzman personelleri tarafından yönlendirmeler ve tarihi kent merkezi hakkında bilgilendirmeler yapılacak, broşürler dağıtılacağı bildirildi. Turistler, üstü açık otobüslerle şehir turu imkanına ve nostaljik tramvay ile Kordon gezisine erişme imkanına da sahip olacak. Şehir turu güzergahında yer alan direklerin bakım ve onarımları da tamamlandı. Ayrıca Turizm Zabıtası ekipleri ile turistlerin güven içinde kentte seyahat imkanları artırılacağı belirtildi.